media

Windows 10 е известен с бъговете си, отнасящи се до работа с принтери. Често клиенти ни докладват, че не могат да принтират след ъпдейт на операцианната им система, защото принтерът е офлайн.Предлагаме Ви няклоко стъпки за да се справите сами с проблема:

1. Рестартирайте принтера и компютъра

Често тази стъпка е достатъчна и се оказва, че не е нужно да се ровите с часове в настройките. Ако не откриете ключ за изключване на принтера, можете просто да го изключите от контакта за около 30 секунди. 


2. Използвайте софтуера на принтера

Това е софтуерът, който сте използвали при първоначалното инсталиране на принтера. Ако не го откривате на компютъра си, ще го откриете лесно с Google. Търсете софтуера за съответния модел принтер. Тези програми сканират мрежата ви и добавят принтера ви в операционната система.


3. Проверете порта на принтера

Ако нищо до тук не работи, ще търябва да се заровим по-дълбоко в настройките. Отнася се само за мрежови принтери(свързани чреж Wi-Fi или кабел). 

Възможно е IP адреса на принтера ви да се е променил. Често принтерите имат дисплей и меню, от които може да принтирате текущите му настройки. Може да използвате и програма за сканиране на мрежата. След като откриете адреса му, отидете в папка “Devices and Printers” на компютъра. До нея се стига като кликнете на старт менюто и зъбното колело(Settings)


След това кликнете “Devices”


От тук кликнете синия линк в дясно “Devices and Printers”


От тук имате две възможности

А) Кликнете “Add a printer”. Windows ще сканира за принтери и може да реши проблема ви.


Б) Открийте вашия офлайн принтер, кликнете с десен бутон и изберете “Printer properties”


След това кликате на таб “Ports” и скролнете надолу, докато откриете порт с отметка. Ако отметката е на „WSD port” , преместете я на “Standard TCP/IP Port” и кликнете на “Configure Port”


Ще ви се отвори следния диалогов прозорец, където променяте адреса в долното поле. Ако в списъка с портове няма “Standard TCP/IP Port”, то кликнете “Add Port” и го създайте, като кликнете “Standard TCP/IP Port” и бутона “New port”.В случая въвеждането на IP адреса става при самото създаване на порта.